Üyemiz Abdullah Atalay, 14 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan lisanssız elektrik üretimi yönetmeliği değişikliği ile ilgili tespitlerini paylaştı.
Yönetmelik değişikliği ile
1.Kabulü yapılan tesisler geçici abonelik (şantiye, fuar, panayır vb.) kapsamındaki tesisler ilişkilendirilebiliyor. (İlk başvuru yapılamıyor sadece mevcuttaki tesise ek, daha önce yoktu)
2.Rüzgar enerjisine dayalı başvurularda çağrı mektubu çıkmadan önce tea olumsuzsa 60 gün içindeki başvuruya istinaden yer değişikliği hakkı tanındı. (çağrı mektubu çıkmayan tesisde yer değişikliği hakkı verilmiş oldu)
3.Çağrı mektubu süresi 180+180 iken doğrudan 1 yıl oldu. Bununla birlikte proje onayları için belirli süre içerisinde başvuru yükümlülükleri kaldırıldı. 1 yıllık süre üzerine mevcut düzenlemede ilave süre alınamıyor (Zaten sadece proje onayı var başka süreye gerek yok mantığı var)
4.ÇED, imar, yapı ruhsatı gibi yükümlülüklerin tamamı kabulde istenecek (ÇED bağlantı anlaşmasında, yapı ruhsatı bazı EDAŞ’larda bağlantı anlaşmasında isteniyordu). Diğer mevzuatlarla beraber süreç nasıl işletilecek bir merak konusu (Proje yönetmeliği, Çevre Şehircilik Bakanlığı imar mevzuatı vb.)
5.10 MWe’den az olmamak kaydıyla kısmi kabul imkanı tanındı. (Daha önce kısmi kabul yoktu). Ayrıca kısmi kabul yapan kişi yatırıma devam etmeyecekse kabulü tamamlanan güce göre bağlantı anlaşmasını revize edebilecek (Başvuruya esas gücün %10’u kadar düşüş yapılabileceği burada uygulanmıyor)
6.Şebekeye enerji vermeyen lisanssız kojenerasyon tesisleri için farklı dağıtım bölgesinde aylık mahsuplaşmaya tabi lisanssız üretim tesisi kurma hakkı tanındı. (Daha önce şebekeye enerji de vererek saatlik mahsuplaşmalı aynı bölgede üretim tesisi kurulabiliyordu)
7.Bünyesinde lisanslı kojenerasyon bulunan tesisler için tanımlanan üretim tesisi kurma hakkı tüm lisanslı tesisler için tanındı.
8.Daha önce mevzuatta yer almayan ancak uygulanan yer değişikliği işlemi mevzuata tanımlandı. Burada dağıtım için aynı trafo, iletim için aynı bölgenin korunması şartı da belirtildi.